Sfanta Ecaterina este praznuita in Biserica Ortodoxa pe 25 noiembrie. Provenind dintr-o familie de rang inalt din orasul Alexandria Egiptului, Sfanta Ecaterina a primit o educatie aleasa. Cand avea doar 18 ani, Sfanta Ecaterina l-a infruntat pe imparatul roman Maximianus, cunoscut drept unul dintre cei mai violenti persecutori ai crestinilor. Nu doar imparatul a primit mustrarea tinerei Ecaterina, ci si filosofii pagani de la curtea lui, acestia convertindu-se pana la urma la crestinism. Sfanta Ecaterina a fost trasa pe roata, simbol care apare si in icoanele ce o reprezinta, iar pe 25 noiembrie 305, a fost decapitata.
In secolul al IX-lea, la cinci sute de ani de la martiriul Sfintei Mucenite Ecaterina, un calugar a avut o vedenie in care se facea ca trupul plin de lumina al Sfintei Ecaterina era ridicat de ingeri pe un varf in apropiere de Muntele Sinai, unde a ramas neatins. Urmand sfatul acestui vazator cu duhul, calugarii de pe Sinai au urcat pe varful respectiv unde au aflat moastele sfintei. De atunci varful poarta numele Sfintei Ecaterina.
Tot atunci manastirea inchinata Sfintei Fecioare Maria aflata la poalele Muntelui Horeb, a devenit Manastirea Sfintei Ecaterina. Fondata in secolul al VI-lea, se considera ca este cea mai veche manastire crestina ce isi pastreaza forma initiala, adapostind numeroase colectii de manuscrise timpurii crestine si icoane. La toate acestea se adauga peisajul montan deosebit, greu accesibil, cu numeroase situri arheologice si religioase.
Mana pe care Sfanta Ecaterina i-a oferit-o Mirelui sau, Iisus Hristos, se pastreaza intacta si astazi, la mai bine de 1.700 de ani. Fiecare pelerin care ajunge la moastele Sfintei Ecaterina primeste in dar un inel cu monograma ei, in cinstea inelului pe care Mirele Iisus l-a daruit Sfintei Ecaterina.
Sfanta Mare Mucenita Ecaterina este ocrotitoarea tuturor celor invatati, a celor care cauta lumina cunostintei si a cunostintelor! Ea este cea care se roaga pentru studenti, pentru elevi, pentru toti cei iubitori de carte. Ea este ocrotitoarea teologilor, profesorilor, avocatilor, procurorilor, medicilor, pentru ca ea a fost partasa la invataturile acestor intelepti intotdeauna. Ea este indreptatoarea in credinta si in casnicie, ocrotitoarea tuturor mamelor, a acelor femei care doresc sa fie mame si nu pot sa nasca, este ajutatoarea celor aflati in pragul casatoriei, rugatoarea neobosita a copiilor, fecioarelor si vaduvelor, vindecatoarea celor bolnavi, izbavitoarea celor in necazuri, aparatoarea batranilor. Ea este ocrotitoarea sarmanilor si a saracilor, pentru ca ea a lasat bogatia lumii si a imbratisat mucenicia