Profesor Dionisie Dărău – 90 de ani

Cine nu are batrani, sa-si cumpere.

Asa spune un proverb romanesc foarte cunoscut, care se refera la pretuirea persoanelor in varsta si la insemnatatea nu doar a varstei in sine ci si a experientei de viata care vine odata cu trecerea timpului.

In parohia Sfanta Ecaneterina, ca peste tot, exista persoane in varsta pe care  le indragim si le onoram. Una dintre acestea este si domnul  Profesor Dionisie Darau, prezenta  discretă, plină de pace și sensibilitate alaturi de soția dumnealui, Elena Dărău.

Astazi se implinesc noua zeci de ani de cand se năștea, undeva în Țara Moților, într-o familie de români gospodari, credincioși și iubitori de neam, cel care avea să urmeze Liceul Ortodox „Avram Iancu” din Brad și Liceul „Moise Nicoară” din Arad. Deși își dorea să studieze Medicina la Cluj, tânărul Dionisie Dărău a fost sfătuit să aleagă calea Literelor, la București: „Du-te la Universitatea din București, i-a spus profesorul de istorie. Încă mai poți găsi acolo profesori pe care Europa nu-i are”. Și așa a fost. I-a avut îndrumători pe George Călinescu, Tudor Vianu, Iorgu Iordan. Încercările nu au întârziat să apară. Astfel, în 1957, în miez de noapte, Dionisie Dărău a fost arestat de comuniști, interogat, bătut și întemnițat vreme de șase ani, pentru curajul de a critica dictatura comunistă. A urmat un calvar la Uranus, Jilava, Gherla, Periprava și Grind. Mărturie stă cartea „Nopți fără stele”, scrisă de domnul profesor cu lacrimi și conștiință, lăsată moștenire ca să se știe ce s-a întâmplat atunci cu adevărat.

Dorim sa ii uram domnului Profesor Dionisie Darau, multi ani sanatosi si bine cuvantati in mijlocul nostru.

Foto:  08,Decembrie 2019, Duminica a XXVII-a dupa Rusalii (Tamaduirea femeii gârbove)

 

Alte surse: https://ziarullumina.ro/actualitate-religioasa/stiri/aniversarea-detinutului-politic-dionisie-darau-la-biserica-sfanta-ecaterina-din-bucuresti-150380.html