Hram 2019

Biserica Ortodoxă a sărbătorit în data de 25 Noiembrie 2019 pe Sfânta Mare Mucenita Ecaterina. Cu acest prilej la Biserica Sfanta Mare Mucenita Ecaterina – Paraclis Universitar, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

În predica rostită la Sfânta Liturghie, ierarhul a evidențiat modul proniator în care facultatea bucureșteană se bucură azi de ocrotirea Marii Mucenițe originare din Alexandria.

„După ce a fost alungată din Universitate de regimul comunist instaurat în țara noastră acum 70 de ani, Facultatea de Teologie Ortodoxă din București a trebuit să găsească adăpost în clădirea din apropierea Bisericii Sfintei Ecaterina. De atunci, această biserică a devenit și paraclis universitar, loc în care s‑au pregătit duhovnicește, s‑au rugat, au învățat rânduielile tipiconale și bisericești o mulțime de preoți care au slujit Biserica în ultimele decenii”.

„Asemenea celor trei mari ierarhi, ocrotitorii învățământului teologic ortodox, și Sfânta Ecaterina este un exemplu vrednic de urmat de către toți tinerii care urmează cursurile acestei facultăți”, a subliniat Preasfinția Sa.

Episcopul vicar patriarhal a făcut o paralelă între Maria din textul evanghelic citit la Liturghie și Sfânta Ecaterina, care, la fel, „partea cea bună și-a ales”.

„Sfânta Ecaterina, în calitate de fiică a guvernatorului Alexandriei, avea toate posibilitățile în fața ei în viitorul pe care trebuia să și‑l construiască, însă, înțelepțită de Evanghelia pe care a aprofundat‑o și pe care și‑a însușit‑o, luminată de harul Duhului Sfânt, asemenea Mariei, sora lui Lazăr, și‑a ales partea cea bună, care nu s‑a luat de la ea, adică ascultarea cuvintelor Domnului și împlinirea lor”.

În cadrul Sfintei Liturghii, un masterand al Facultatii de Teologie Ortodoxa „Justinian Patriarhul” a rostit o omilie despre viata si calitatile duhovnicesti ale Sfintei Mari Mucenite Ecaterina.

La final a fost oficiata o slujba de pomenire pentru ctitorii bisericii si pentru profesorii si studentii Facultatii de Teologie din Bucuresti trecusi la Domnul.

 

Cu ocazia acestei sarbatori, parohia Sfanta Mare Mucenita Ecaterina – paraclis universitar a organizat doua mese imbelsugate cu peste fiind dezlegare la Asezamântul social Cristiana, din Pipera si la Valea Plopului, unde parintele Nicolae Tanase poarta grija a peste 400 de suflete.

Surse: AGENȚIA DE ȘTIRI BASILICA –

  • https://basilica.ro/sarbatoarea-sfintei-ecaterina-la-paraclisul-universitar-in-care-s%e2%80%91au-pregatit-o-multime-de-preoti/
  • https://basilica.ro/in-imagini-hramul-bisericii-sf-ecaterina-ocrotitoarea-studentilor-teologi-din-bucuresti/